tentoonstelling zwolle vertelt in zwolle-zuid

tentoonstellingen > zwolle vertelt in zwolle-zuid

Tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid

IJsselcentrale Harculo vroeger
opening Winkelcentrum Zwolle-Zuid

Deze tentoonstelling laat diverse beeldverhalen zien in fotografie en audiovisueel beeld van wijkbewoners (ouderen, jongeren, amateurs) maar ook leerlingen en studenten hebben samen gewerkt binnen dit project om te komen tot beeldverhalen over Zwolle-Zuid.

Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het verzamelen en verbeelden van alle verhalen in de wijk. Tegelijkertijd werken wijkbewoners en studenten van Toegepaste Gerontologie Windesheim binnen LivingLab aan het project Goed Leven in Zwolle-Zuid. Beide projecten versterken elkaar door samen te werken en uit te wisselen van ervaringen en het verbeelden van de verhalen.

Het resultaat in Zwolle-Zuid:

  • Wijkcentrum SIO, Zwolle-Zuid: In totaal 17 deelnemers hebben meegedaan met de vier masterclasses.
  • OBS De Octopus: negen beeldverhalen, gemaakt door leerlingen die hebben deelgenomen aan  masterclasses verzorgd door Margreet Vloon.
  • OBS De Marshof: veertien beeldverhalen, gemaakt door leerlingen die hebben deelgenomen aan masterclasses verzorgd door Margreet Vloon.
   Daarnaast heeft OBS De Marshof meegedaan met het maken van een beeldverhaal Zwolle Vertelt in Zwolle-Zuid met een student van Journalistiek Windesheim.
  • Thomas A Kempis JenaXL (havo4 en vwo4): negetien beeldverhalen, gemaakt door leerlingen die hebben deelgenomen aan masterclasses verzorgd door Margreet Vloon.
   Tijdens de masterclasses hebben twee studenten van Journalistiek Windesheim een filmisch beeldverhaal gemaakt hoe leerlingen in de havo4 en vwo4 hebben gewerkt aan hun eigen beeldverhaal.
  • Diverse beeldverhalen over de wijk Zwolle-Zuid, gemaakt met behulp van audiovisuele beeldmakers van Videoclub Zwolle.
   Zo is er een beeldverhaal gemaakt over:
   • De Keuken van Zuid in wijkcentrum De Pol
   • De Voedselbank in Zwolle-Zuid.

 • Studenten van Journalistiek Windesheim hebben een aantal beeldverhalen gemaakt over o.a.:
  • ‘Wandelen met ezel’
  • ‘Bertus met het hoedje’

Vakjury Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid

De gezamenlijke beeldverhalen uit Holtenbroek en Zwolle-Zuid omvatten 82 beeldverhalen in fotografie en 11 beeldverhalen in film.  De vakjury heeft daaruit 23 beeldverhalen in fotografie en 9 beeldverhalen in film geselecteerd. Deze geselecteerde beeldverhalen zijn te zien op de tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid.

Genomineerde beeldverhalen voor de 1e, 2e en 3e prijs

De vakjury heeft vijf beeldverhalen  genomineerd voor de 1e, 2e en 3e prijs voor de tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

Titel De Minibiebs
Fotograaf/filmer Peter Hut
Regie studenten Deltion College Maatschappelijke Zorg: Johnathan Martis, Dana Potjes, Melanie Kok
Tekst vakjury Een sympathiek en toegankelijk audiovisueel beeldverhaal waarin verscheidene leerlingen figureren. Centraal staat het belang van lezen in een tijd waarin boeken dreigen te verdwijnen. Dat belang wordt in een realistische context overtuigend gevisualiseerd. Deze film doet een appèl op activiteiten die het lezen in de wijk bevorderen. >> beeldverhaal
Titel Het heelal van Ben
Fotograaf/filmer Marjan van der Lingen
winnaar eerste prijs
en publieksprijs
Tekst vakjury Ben is een jongetje, dat helemaal idolaat is van het heelal. De kijker wordt meegenomen in het brein van deze jongen, die vertelt over zijn wereld, hoe hij het heelal beleeft en ervaart. De combinatie van fotografisch beeld en geluid is bijzonder suggestief. De tekst stuurt de kijker, maar even vaak fascineren de beelden. Herkennen we in de serie iets van het kind in onszelf? >> beeldverhaal
Titel Senioren Power
Fotograaf/filmer Peter van der Lingen
Tekst vakjury Geslaagde serie over ouderen aan het sporten, vol dynamiek en enthousiasme. Ouder worden is helemaal geen straf, wil de fotograaf  maar zeggen, al ligt de ironie er wel ondragelijk licht bovenop. >> beeldverhaal
Titel Hallo, ik ben Rosalie
Fotograaf/filmer Rosalie Martens
winnaar derde prijs</spa
Tekst vakjury Creatief, gevoel voor humor, geestig en origineel: dat zijn de ingrediënten waarmee Rosalie Martens haar kijk op de wereld gestalte heeft gegeven. Dit smaakt naar meer! >> beeldverhaal
Titel Bundeling van krachten
Fotograaf/filmer Ditte Verhagen
winnaar tweede prijs
Tekst vakjury Het verhaal van de stadsherder met zijn schaapskudde in de wijk Holtenbroek. Mooie fotografische beelden, waarbij de context van de schaapskudde enigszins is onderbelicht. De kijker wordt getroffen door een dromerige, bijna tastbare sfeer, zonder dat het geheel al te romantisch wordt. >> beeldverhaal

Publieksprijs Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid

Het publiek wordt betrokken bij het kiezen van de publieksprijs van de tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid. Alle bezoekers krijgen een apart kaartje waarop zij hun favoriete beeldverhaal kunnen kiezen.

Er zijn twee categorieën:

 • Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid voor beeldverhaal in fotografie
 • Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid voor beeldverhaal in beeld/film

 

De winnaars zijn bekend gemaakt op zondag 23 september om 14.00 uur in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

uitreiking publieksprijs film aan Marjan van der Lingen
 • De publieksprijs voor fotografie is voor “Ieder huis heeft zijn kruis” van Rick Witteveen. Een ontroerend en aangrijpend beeldverhaal over stille armoede in Zwolle-Zuid.
 • De publieksprijs voor film is gegaan naar “Ben en het heelal” van Marjan van der Lingen, die ook de 1e prijs heeft gewonnen van de vakjury.
 • De publieksprijs van De Stad Vertelt voor amateurs en professionals voor fotografie viel op “Zwolle Vertelt” van Wim Keizer.
 • En voor de film is gekozen door het publiek “Zwolle by Cloudshots” van Marco C. Slot, Ben Vulkers en Herman Vulkers van Cloudshots.

 

De reizende tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid zal Zwolle-Zuid aandoen na 24 september 2018.