foto film festival

foto film festival > foto film festival

Foto en film festival
“De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018”

Het Foto en film festival “De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018” wordt gehouden van 30 augustus tot en met 2 september met een speciaal programma naast de tentoonstellingen.

De tentoonstellingsperiode is van 30 augustus tot 24 september 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.

Donderdag 30 augustus 2018 van 19.30 – 22.30 uur
Opening
De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018

(Alleen voor genodigden, besloten bijeenkomst)
Anna Boyiazis, Leerlingen van de Kijini basisschool leren te drijven en te zwemmen en doen reddingsoefeningen in de Indische Oceaan bij Mnyuni, Zanzibar.

De tentoonstelling De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 wordt geopend op 30 augustus 2018 om 19.30 uur.  De opening staat in het teken van internationale journalistieke fotografie, waarbij wij via livestream verbinding willen maken tussen Zwolle en andere wereldsteden waar op dat moment de World Press Photo tentoonstelling 2018 wordt geëxposeerd. Zo verbinden wij de verhalen van de wereld met elkaar.

Dit jaar zijn er vier Nederlandse prijswinnaars van de World Press Photo 2018 in verschillende categorieën. Carla Kogelman, winnaar Das Wartzel Viertal, categorie lange termijn projecten, zit in de vakjury De Stad Vertelt voor amateurs en professionals. En Sheng-Wen Lo komt zondagmiddag 2 september 2018 zijn documentaire The marche of the white bear.

De tentoonstelling De Stad Vertelt voor amateurs en professionals vertoont diverse beeldverhalen in fotografie en audiovisueel beeld over diverse steden in Nederland of elders in de wereld. De ontwikkelingen in de stad worden verbeeld.

In de tentoonstelling Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid laat beeldverhalen in fotografie en audiovisueel beeld zien van wijkbewoners (ouderen, jongeren, studenten, amateurs) uit de wijken Holtenbroek en Zwolle-Zuid.

Vrijdag 31 augustus 2018: van 10.00 – 13.30 uur

Stentorarrangement in samenwerking met de Stentor

Vrijdag 31 augustus 2018: van 19.30 – 22.00 uur

Chris Keulen, winnaar Zilveren Camera Canon beeldserie met het thema Kwestbare Liefde, presentatie en interview Bert Janssen, Gertjan Aalders

Toegangsprijs: € 12,50 p.p.

KWETSBARE LIEFDE (werktitel) een leven met dementie.
Toen ik Alda in 2015 leerde kennen was ze al bijna 8 jaar dementerend. Bij  binnenkomst knuffelde ze me altijd even. Haar hoofd tegen mijn hoofd, een bijna onverstaanbaar ‘boele-boele-boele’ eraan toevoegend. Daarna ging ze haar weg. Van badkamer, naar woonkamer, naar schuur, naar badkamer, naar woonkamer. Soms liep ze de sprookjesachtige tuin in, grenzend aan het Zuid-Limburgse Heuvelland. De dagen met echtgenoot Kim aan de rand van de vijver waren haar beste dagen.
Twee jaar later reageert Alda niet meer wanneer ik binnenkom. Wat ik doe neemt ze niet meer waar, althans dat vermoed ik. Ik heb toestemming om alles te fotograferen. Fijn, zou je kunnen zeggen, maar het schept een verantwoordelijkheid. De werkelijkheid is vaak schrijnend pijnlijk. In de tuin komt ze niet meer.
Het huwelijk van Alda en Kim speelt zich nu af op een kleine oppervlakte. De liefde is kwetsbaar. Kim wil Alda niet in ‘zo’n instituut stoppen’. Gelukkig hoef ik geen antwoord te geven op de vraag of het goed is dat dementerenden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ik leg een leven vast waar veel ouderen mee geconfronteerd (zullen) worden. En dat leven is zeer fragiel.
Ik heb wel lang getwijfeld om deze serie in te sturen. Kwetsbaarheid wordt soms zo’n loos begrip in een krant of bij een wedstrijd. Maar de schrikbarende cijfers over dementie (1 op de 5 ouderen wordt dement) vragen om mijn bijdrage.

NA DE PAUZE

FOTO EN FILM CAFE MET PROFESSIONALE FOTOGRAFEN EN BEELDMAKERS

Na de pauze wordt er een Foto en Film café georganiseerd, waarbij de deelnemers hun foto- en filmbeelden kunnen laten zien en bespreken met professionele fotografen en beeldmakers:

 • Chris Keulen, fotograaf
 • Fotozaak Hans Keuzekamp, fotograaf
 • Bert Janssen, fotograaf
 • iGlow Media Leerwerkbedrijf, audiovisueel beeld

Zaterdag 1 september 2018 van 16.00 – 22.30 uur

Filmvoorstelling en expertmeeting De Wilde Stad met filmmaker Ignas van Schaick en fotograaf Maartje Roos

16.00 – 17.30 uur Interview met Ignas van Schaick en Maartje Roos en na afloop signeren van de fotoboeken van De Wilde Stad. Interview Johan de Graaf, eindredacteur RTV Oost.
18.00 – 19.30 uur Een buffet met hapjes en drankjes en filmmuziek door muzikanten/sing-songwriters
19.30 – 21.30 uur Filmvoorstelling De Wilde Stad
21.30 – 22.30 uur Netwerken onder genot van hapje en drankje en muziek

Toegangsprijs: € 12.50 p.p. (exclusief buffet en consumpties

003-Ignas-van-Schaick
Ignas van Schaick
de wilde stad 265x300
De Wilde Stad
hol-nh-gra-1606-hubly-300x300
Maartje Roos

De Wilde Stad

Ignas van Schaick, producent van de film De Wilde Stad, en Maartje Roos, fotograaf van het boek De kat in De Wilde Stad (2017) en samensteller van het posterbeeld van de film komen in het weekend van 1 – 2 september 2018 naar het Foto en Film Festival De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle (datum en tijden volgen nog).

Op het programma staan een expertmeeting met Ignas van Schaick en Maartje Roos. Tevens kunnen de boek De kat in De Wilde Stad en het fotoboek De Wilde Stad gekocht en gesigneerd worden. ’s Avonds zal de succesvolle (Gouden film) bioscoopfilm De Wilde Stad vertoond worden.

Ignas van Schaick vertelt over zijn ervaringen als filmproducent en hoe hij de bioscoopfilm De Wilde Stad tot een succes heeft weten te brengen.  Hij zal zijn boek signeren op deze avond. Maartje Roos, fotograaf, vertelt over haar manier van werken als fotograaf onder bijzondere omstandigheden in Amsterdam. In het bijzonder de lastige opdracht om tot een aansprekende poster en pakkend filmbeeld te komen. Samen vertellen zij het verhaal van ‘De Stad Vertelt’ over de dieren en de natuur in een grote wereldstad als Amsterdam.

Ignas zal inzage geven in het educatieve programma, De Wilde Stad in de klas, waarbij lesmateriaal ontwikkeld is voor leerlingen in groep 4, 5 en 6 in het basisonderwijs, die hun eigen filmpje hebben kunnen maken over de dieren en de natuur in de stad.

De avond wordt afgesloten met het vertonen van de film De Wilde Stad.

Informatie en lesmateriaal: dewildestad.nl en youtube.

De kosten bedragen: € 12.50 per deelnemer met daarbij gratis toegang tot de tentoonstellingen. Aanmeldingen: fieke@academiehuis.nl.

De kosten voor het buffet bedragen: € 10,00 (exclusief drankjes en hapjes).

Zondag 2 september 2018 van 12.00 – 17.00 uur

Speeddating met Fotografen en Beeldmakers

Presentaties, masterclasses, internationale, landelijke en Zwolse fotografen en beeldmakers.

Toegangsprijs: € 12.50 p.p. (inclusief tentoostellingen)

Geïnteresseerde bezoekers en deelnemers kunnen zich hierbij aansluiten met hun eigen fotomateriaal en audiovisueel beeld (korte filmpjes). Internationale, landelijke en Zwolse fotografen en filmers bespreken het fotografisch en filmisch beeldmateriaal en geven advies.  Een dynamische opzet te midden van de tentoonstellingen in het Academiehuis.

Het programma bestaat uit presentaties, masterclasses en documentaires:

 • Podium middenschip
  • Sheng-Wen Lo, winnaar World Press Photo 2018 in de categorie: crossmediale producties, The March of the Great White Bear
   Podium middenschip van 13.00 – 14.00 uur
 • Herenkamer
  • Margreet Vloon Fotografie: workshop fotografie schaduw en licht
   (Herenkamer 14.00 – 15.00 uur)
  • Corine Aalvanger, Fotografie: fotografie en beeld binnen cultuureducatie (Herenkamer: 16.00 – 17.00 uur)
 • Consistorie
  • Willem Alkema storytelling in audiovisueel beeld Dance To The Music (consistoriekamer 14.00 – 15.00 uur)
  • Lex Olthof, filmer: documentaire More than a Pipeline (wil meewerken) (consistoriekamer: 15.00 – 16.00 uur);
 • Café gedeelte middenschip
  • Gijs Dragt, beeldend kunstenaar en fotograaf met twee fotoboeken over Back Stage bij Hedon en De Spiegel. Presentatie, boek signeren in cafégedeelte aan grote tafel: 15.00 – 16.00 uur) (onder voorbehoud)
 • Straatfotografie De Stad Vertelt met eigen camera
  • Joop van Putten gaat de straat op met de deelnemers, die met eigen camera op plekken in de stad gaan fotograferen tussen 12.00 – 16.00 uur

De kosten bedragen: € 12,50 per deelnemer inclusief bezoek tentoonstellingen.


Een passepartout  kost € 25,00 waarbij de deelnemers naar alle activiteiten kunnen gaan en de tentoonstellingen kunnen bezoeken tijdens het Foto en Film Festival De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 (exclusief Stentor arrangement, buffet en consumpties)

Zondag 23 september 2018 van 12.00 – 17.00 uur

Prijsuitreiking en afsluiting met muzikale omlijsting en ontmoeting

Aanvang: 14.00 uur tot 17.00 uur met muzikaal programma

 • Prijsuitreiking publieksprijs De Stad Vertelt voor amateurs & professionals op het gebied van fotografie en audiovisueel beeld door de vakjury
 • Prijsuitreiking publieksprijs Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid door de vakjury
 • Diverse activiteiten op het gebied van fotografie en film en muziek (aangevuld met masterclasses of workshops zie beschreven bij 2 september 2018)

De kosten zijn: € 15,00 per deelnemer met inbegrip van bezoek tentoonstellingen.

Om 18.00 uur worden de tentoonstellingen officieel gesloten.