actueel

actueel

Het Cultuurdebatje van Zwolle

World Press Photo / Academiehuis heeft van zich laten horen tijdens het debat over cultuur op 10 maart.

World Press Photo / Academiehuis heeft aangegeven bezig te zijn met een visiedocument De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 – 2020 waarin Zwolle op de kaart gezet gaat worden rond de thema’s: De Wereld Vertelt ( World Press Photo met Internationale journalistiek fotografie en beeld) – De Stad Vertelt (op stadsniveau landelijk en internationaal door amateurs en professionals) – Zwolle Vertelt (op wijkniveau in de haarvaten van de samenleving door de eigen wijkbewoners).

Terugkijken op facebook

Persbericht / 25 februari 2018

Pf 1 – 2018: €9,95

Pf is het landelijke vakblad voor professionele fotografen in Nederland.

Masterclasses en wedstrijd beeldverhaal in fotografie en audiovisueel beeld voor amateurs en professionals 
De Stad Vertelt

Lees verder op www.pf.nl

Binnen het project De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 wordt samengewerkt met de Fotobond Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie. Je kunt je individueel of als fotoclub aanmelden bij de Fotobond, die veel expertise in huis heeft op het gebied van fotografie, trainingen en wedstrijden.

Masterclasses en wedstrijd beeldverhaal in fotografie en audiovisueel beeld voor amateurs en professionals 
De Stad Vertelt

Lees verder op fotobond.nl

Op 12 april 2018 uitreiking van de winnende journalistieke foto World Press Photo 2018.

The World Press Photo Festival 2018 will take place in Amsterdam on 13-14 April.

For the first time our annual festival will be held at Amsterdam’s Westergasfabriek – a new location chosen to offer our visitors a richer program with more exciting opportunities to discover the best in visual journalism and storytelling.

Visitors can expect a varied program of presentations, workshops and meetups featuring special guests including award-winning visual journalists, along with the renowned Sem Presser Lecture, supported by DuPho.

The flagship World Press Photo Exhibition 2018, displaying prize-winners’ work from the photo and digital storytelling contests, will premier at De Nieuwe Kerk during the festival before starting its world tour, giving festival ticket holders the chance to be among the very first to discover the exhibition.

The brand new 2018 Yearbook will be launched and available to buy for the first time at the festival site and De Nieuwe Kerk.

Beeldverhaal Holtenbroek en Zwolle-Zuid duikt op in aanloop naar World Press

Wijkbewoners worden storytellers

HOLTENBROEK / ZWOLLE-ZUID – Wijkbewoners van Holtenbroek en Zwolle-Zuid gaan meehelpen om, als ware regisseurs, hun wijk in foto- en audiovisueel materiaal te vatten. De organisatie van De World Press Photo Tentoonstelling 2018 biedt masterclasses aan. Je leert hoe je uit een schat aan materiaal een selectie maakt en tot een goed verhaal komt.

Het beste daar weer van wordt vervolgens door een vakjury uitgekozen voor de tentoonstelling De stad vertelt. Deze expositie is te bewonderen in Academiehuis Grote Kerk Zwolle later dit jaar van 30 augustus tot en met 24 september. Dat zal zijn gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling, die traditiegetrouw ’s werelds beste journalistieke foto’s toont aan het publiek.

Onder de noemer Zwolle vertelt (zoals dit deelproject van De stad vertelt heet) zal het door wijkbewoners, amateurfotografen en filmers gemaakte werk na de World Press verdergaan als reizende tentoonstelling. In en buiten de Hanzestad. Als eerste is Holtenbroek aan de beurt, omdat die wijk dit jaar zijn zestigjarig bestaan viert.

Voor Zwolle vertelt wordt niet alleen geput uit bestaand materiaal. Tevens zal er nieuw foto-, beeld- en geluidsmateriaal worden verzameld. Vanzelfsprekend is het handig om het een en ander van de wijk te weten. Om die reden is er een masterclass ‘cultuurhistorie’. Andere masterclasses gaan over ‘storytelling in fotografie en audiovisueel beeld’, ‘fotografie, coaching en begeleiding op maat’ en ‘audiovisueel beeldmateriaal’. De masterclasses in Holtenbroek zijn op 9 en 23 maart en op 6 en 20 april in het wijkcentrum aan de Bachlaan. In Zwolle-Zuid worden ze gehouden op 16 en 30 maart en op 13 en 20 april. Plaats van handeling is wijkcentrum SIO.

Jong en oud kan zich aanmelden voor Zwolle vertelt. Iedereen met de wil om er echt wat moois van te maken, kan meedoen. Je hoeft dus geen professional te zijn. Een masterclass volgen kost 25 euro. Voor vier masterclasses betaal je 75 euro. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Fieke van ’t Riet: fieke@academiehuis.nl. Je ontvangt vervolgens meer praktische informatie. Van ’t Riet is telefonisch bereikbaar op 06 – 222 18 109.

DANK VOOR JE STEM EN JE STEUN!

logo jijmaakthetmeel

Op ‘jij maakt het mee’ heb je een stem uitgebracht op ‘De Stad Vertelt – World Press Photo18’. Mede dankzij jouw support heeft dit project de 75 sterren behaald en krijgt het subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Benieuwd naar de vorderingen van het project? De Stad Vertelt – World Press Photo18 doet in een miniblog verslag van de laatste ontwikkelingen. Bekijk het eerste bericht op jijmaakthetmee.nl/weblog/2576.

Daar vind je ook andere links (website, Twitter, Facebookpagina) om het project tot het einde toe te volgen!

Subsidie voor het project ‘De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018’

De volgende subsidiënten hebben ons project subsidie verleend:

  • Hervormd Weeshuis
  • Gemeente Zwolle vanuit ‘Kwaliteit en Cultuur’
  • Amateurkunst Stadkamer
  • Fonds voor Cultuurparticipatie: vernieuwende initiatieven
  • VSB Fonds
  • Wijkmanagement Holtenbroek en Zwolle-Zuid
  • Het Prins Bernhard Cultuur Fonds Overijssel

DANK DAARVOOR!!!

logo-hervormd-weeshuislogo-zwollelogo-stadkamerlogo-cultuur-partlogo-vsb-fondslogo-pb-cultuur

De reizende tentoonstelling ‘You and I in de wijk’ in Assendorp en Stadshagen bij BrainZ in Zwolle tot 1 februari 2018

DSC_2676DSC_2684
ZWOLLE – Op 4 december 2017 is de reizende tentoonstelling ‘You and I in de wijk’ in Assendorp en Stadshagen voor het laatst verhuisd. Via Hogeschool Windesheim, Provinciehuis Overijssel, BrainZ en Stadhuis gemeente Zwolle opnieuw naar BrainZ, Lűbeckplein 68, Zwolle.

BrainZ is het stadslab voor Zwolle en de regio, ‘de plek voor ontmoeten, verbinden en samenwerken’, waar onderwijs, onderzoek, ondernemen bij elkaar komen.

De tentoonstelling ‘You and I in de wijk’ in Assendorp en Stadshagen, tot stand gekomen binnen het project ‘World Press Photo16 – KidsRights – You and I’,  was voor het eerst te zien in de Grote Kerk Zwolle van 8 maart tot 3 april 2017. De tentoonstelling portretteert verschillende generaties Zwollenaren in hun wijk en is uniek voor Zwolle. Naast de beeldverhalen werden ook de winnende foto’s van de fotowedstrijd ‘You and I’ voor amateurs en professionals vertoond.

De vakjury onder leiding van voorzitter Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim, heeft vijf foto’s genomineerd. De eerste prijs is gegaan naar Suzanne Hinne voor haar foto ‘Before you leave’. De tweede prijs naar Joyce Netteb voor haar foto ’Trots op jou’ en de derde prijs naar Pauli Gerritsen voor haar foto ‘Isolement’. Marjan van der Lingen, Zwolse fotograaf, heeft de publieksprijs gewonnen met haar foto ‘Moment van tederheid bij afscheid’. Twee genomineerde fotografen kregen een eervolle vermelding: Els Mondt met ‘Het Toetje’ en Bea Mol met ‘Van mens tot mens’.

De publieksprijzen voor de beeldverhalen van ‘You and I in de wijk’ in Assendorp en Stadshagen zijn gegaan naar Frederik van Munster met als titel ‘De hoge spoorbrug verbindt’ en Levi Monsterman, leerling van de Jenapleinschool, met zijn beeldverhaal ‘Ons plein in de winter’.

De tentoonstelling is nog te zien tot 1 februari 2018 tijdens kantoortijden (08.30 – 17.30 uur op maandag t/m vrijdag).

Informatie: Fieke van ’t Riet, projectleider, 06-2218109.f.vantriet@grotekerkzwolle.nl, www.worldpressphotozwolle.nl, Facebook World Press Photo Zwolle en www.brainz.nl